SGK İşten Çıkış Kodu : 29 |
SGK İşten Çıkış Fesih Nedenleri : İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih |
İşveren tarafından 29 nolu sgk işten çıkış kodu ile işine son verilen işçi işsizlik maaşına hak kazanmaz yani işsizlik maaşı alamaz.
İşveren tarafından 29 nolu sgk işten çıkış kodu ile işine son verilen işçi ihbar tazminatına hak kazanmaz yani ihbar tazminatı alamaz.
İşveren tarafından 29 nolu sgk işten çıkış kodu ile işine son verilen işçi kıdem tazminatına hak kazanmaz yani kıdem tazminatı alamaz.
İşten ayrılma kodları işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmekle yükümlü olduğu kodlardır. Bu kodlar, işten çıkarılan kişilerin olduğu durumlarda SGK’ya bildirilen sözleşme fesih tebliğinde kullanılmaktadır. İş Kanunu 4857 sayılı kanunda düzenleme altına alınmıştır. Bu kanuna göre işverenler, hem işçilere hem de SGK’ya yazılı olarak çıkış bildirisi yapmakla yükümlüdür. Bu bildiri içerisinde yer alması gereken işten çıkış kodu görevinden ayrılan işçinin ne sebeple ayrıldığını belirtmek için kullanılır. SGK’ya işverenin elektronik ortamda yaptığı bu bildiride kolaylık sağlanması açısından işten çıkarılma sebepleri kısaltılmış ve ilgili kodlarla tanımlanması yapılmıştır.
İşveren ile işçi arasında yapılan iş sözleşmesinin hangi gerekçe ile sona erdirildiğini SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından belirlenmiş iş çıkış kodları özetler. SGK çıkış kodları (ya da SGK işten ayrılış kodları) iş sözleşmesinin hangi gerekçe ile sonlandırıldığını ve hangi yasal ödemelere hak kazanıldığını ifade etmektedir. SGK işten çıkış kodları, işçi ile işveren arasında doğabilecek uyuşmazlıklarda yargıya yol gösterir.
İşten çıkış kodu e devlette görünür mü?İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.