SGK İşten Çıkış Kodu 29 Nedir? SGK 29 Nolu Kod Anlamı?

Dikkat!
Bu kod 1 Nisan 2021 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılmış, yerine 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 numaralı işten çıkış kodları getirilmiştir.
SGK İşten Çıkış Kodu : 29
SGK İşten Çıkış Fesih Nedenleri : İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih

29 Numaralı İşten Çıkış Kodu Açıklaması
İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih: İş Kanunu 25/II maddesi kapsamında, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı sebebiyle işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilebilecektir. Bu durumda bu kod seçilecektir.

Hatalı kod düzeltilebilir mi?
SGK İşten Çıkış kodu bazen hatalı olarak girilebilmektedir. Bu durumda iş sözleşmesinin sona erdiği tarihi takip eden 10 günlük süre içerisinde internet üzerinden elektronik ortamda düzeltme yapılabilmektedir. İşçi işten çıkış kodunu değiştirmesi için işverene başvurmalıdır. Çıkış tarihinden itibaren ilk 10 gün içerisinde işveren doğrudan online sistem üzerinden işten çıkış kodunu tek taraflı olarak değiştirebilmektedir. Ancak 10 günlük süre geçtikten sonra SGK müdürlüğüne dilekçe verilmek suretiyle düzeltme talep edilmesi gerekmektedir. Düzeltme sonrasında işçi işsizlik sigortası yardımlarına hak kazanabilecekse, SGK ve İŞKUR tarafından ayrıca kıdem tazminatının ödendiğine dair banka dekontu ve makbuzlar da istenebilmektedir. Bunun dışında, işten çıkış kodunun değiştirilmesini talep ettiği halde işveren tarafından bu talebi kabul edilmeyen işçinin İş Mahkemesinde dava açması gerekir.
İşten Çıkış Kodu Nedir?

İşten ayrılma kodları işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmekle yükümlü olduğu kodlardır. Bu kodlar, işten çıkarılan kişilerin olduğu durumlarda SGK’ya bildirilen sözleşme fesih tebliğinde kullanılmaktadır. İş Kanunu 4857 sayılı kanunda düzenleme altına alınmıştır. Bu kanuna göre işverenler, hem işçilere hem de SGK’ya yazılı olarak çıkış bildirisi yapmakla yükümlüdür. Bu bildiri içerisinde yer alması gereken işten çıkış kodu görevinden ayrılan işçinin ne sebeple ayrıldığını belirtmek için kullanılır. SGK’ya işverenin elektronik ortamda yaptığı bu bildiride kolaylık sağlanması açısından işten çıkarılma sebepleri kısaltılmış ve ilgili kodlarla tanımlanması yapılmıştır.

İşveren ile işçi arasında yapılan iş sözleşmesinin hangi gerekçe ile sona erdirildiğini SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından belirlenmiş iş çıkış kodları özetler. SGK çıkış kodları (ya da SGK işten ayrılış kodları) iş sözleşmesinin hangi gerekçe ile sonlandırıldığını ve hangi yasal ödemelere hak kazanıldığını ifade etmektedir. SGK işten çıkış kodları, işçi ile işveren arasında doğabilecek uyuşmazlıklarda yargıya yol gösterir.

İşten çıkış kodu e devlette görünür mü?

İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.